Bize Ulaşın 0533 482 66 72

Prof. Dr. Timur Timurkaynak balık mı, tavuk mu tüketiyor?

Beslenme kültürüm göbek patlatan değil, damak çatlatan lezzetler üzerinedir. Miktar değil, lezzet önemlidir. Bir tabak makarna yerine, bir kaşık makarna önemlidir. Karın doyurmak için yemek yemiyorum. Damağımı mutlu ederse ikinci kaşığı almıyorum. Bence obezitenin temel nedeni, yeterince lezzetli yemeklerden yoksun olmamızdır. Her defasında 5 kaşık, 10 kaşık alıyoruz lezzeti almak için.

Lezzetli olan bir şeyin sağlıksız olması mümkün değil. Bu lezzetlerin hepsi Akdeniz mutfağındadır. Örneğin, sucuk, salam, sosis yok. Ama hiç mi canımız istemiyor bunları. Arada bir lezzet çapkınlığı yapmak gerekiyor. Yemek bir seramonidir. Benim için yemek, konuşmak ve paylaşmak içindir. Benim felsefem yemek için yaşamaktır.

TAVUK YERİNE BALIK YİYORUM

Soru: Beyaz et yiyor musunuz? Hangisini ve hangi kısmını? Tavuk kanat mı yağsız mı?

YANIT: Beyaz et benim için balıktır. Mevsim balığı yiyorum. Çiftlik olmamasına özen gösteriyorum. Pişme tarzı önemli, ızgarayı tercih ediyorum. Buğulama da sağlıklıdır. Çocukluğumda tavuk yiyordum. Ancak daha sonra öğünlerimden tavuğu çıkardım. Bunun nedeni, damak tadıma uygun olmamasıdır, lezzetsiz bulmamdır. Çünkü çocukluğumda pişen tavuğun kokusunu alamıyorum.

Soru: Son günlerde herkeste bir köy tavuğu/köy yumurtası bulup satın alma telaşı başladı, daha önce biz ne tavuğu/yumurtası yiyorduk? Bu da bir pazarlama taktiği olabilir mi? Gerçekten böyle bir ayrım varsa bunu nasıl ayırt edebiliriz?

YANIT: Tavuğun kalp sağlığıyla ilişkisi yoktur. Ancak bol ve kolaylıkla ulaşılabilen protein kaynağıdır. İnsanlarımız genellikle kolay çözümler elde etmek istiyor. Doğal denen her yiyecek maalesef doğal olmayabiliyor. Bunların mutlaka güvenilir mekanizmalarla denetlenmesi gerekiyor. Yumurta oldukça lezzetlidir ancak kolesterol açısından da zengindir. Bu nedenle sınırlı tüketmekte fayda var. Köy yumurtası köy tavuğu özlemi de eskiden aldığımız lezzete olan özlemi yansıtıyor bence. Ancak günümüzde köy tavukları bile suni yemle besleniyorlar. Organik gıda bulmak çok zor ve pahalı.

Soru: Organik yemlerle beslenen ve bazı özel şartlarda yetişen tavuklara ‘organik tavuk’ deniliyor. Biz bir tavuğun gerçekten organik olup olmadığını anlayabilir miyiz/nasıl anlayabiliriz?

YANIT: Tadına bakarak ya da bize söylenene inanarak anlayamayız. Ancak güvenilir firmaların denetiminden geçmiş ve organik sertifikası amış ürünlere güvenmek gerekir.