Bize Ulaşın 0533 482 66 72

Fazla spor ritim bozukluğu riskini arttırıyor

Haftada 5 saatten fazla egzersiz yapan erkeklerin, ileri yaşlarda ritim bozukluğuna yakalanma riskinin arttığı ortaya çıktı.

İsveç’teki Karolinska Üniversitesi Hastanesi’den Dr. Nikola Drca ve ekibinin yaptığı, İsveç Araştırma Konseyi tarafından da desteklenen bilimsel çalışma, egzersiz ile kalp sağlığı arasındaki ilişkinin yeni bir boyutunu ortaya koydu. 45-79 yaşları arasındaki 44.000 erkek üzerinde 12 yıl süren araştırmada,gençliğinde haftada 5 saatten fazla egzersiz yapanlarda 1 saatten daha az spor yapanlara göre ileri yaşlarda ritim bozukluğu (atriyal fibrilasyon) gelişme riskinin yüzde 19 arttığı gözlemlendi.

Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç ise yaşlıları ilgilendiriyor. Buna göre günde 1 saat bisiklet kullanan ya da yürüyüş yapan yaşlıların ritim bozukluğuna yakalanma riski yapmayanlara göre yüzde 13 azalıyor.

Minimum risk için orta düzey egzersiz

Egzersiz süresinin ve yoğunluğunun ritim bozukluğu gelişme riski üzerinde son derece etkili olduğunun bu araştırmayla ortaya konuldu. Bu araştırma ve sonuçlarını ele aldığımızda şunları söyleyebiliriz: Sağlıklı bir gelecek için egzersiz süresinde aşırıya kaçılmaması, hafif veya orta düzeyde yaşa uygun egzersiz yapılmasıyla riskler minimuma indirilebilir.

Haftada 5 saatten fazla egzersiz ile ileri yaşlarda ortaya çıkma riski artan ritim bozukluğu, teşhis ve tedavi edilmediğinde beyne giden damarlara pıhtı atarak genellikle ölümcül felçlere yol açar.

Yüzde 10’umuz spor yapıyor

Resmi rakamlara göre ülkemizde her 100 kişiden sadece 10’u düzenli spor yapıyor. Bu çok düşük bir rakam. Neden çabuk yoruluyoruz? Çünkü kalp, akciğer ve kaslarımızın kondisyonu düşük. Bunu spor ile arttırabiliriz. Ama aşırıya kaçmadan, güvenli spor dediğimiz egzersizleri yaparak kalbimizi ve organlarımızı güçlendirebiliriz.

En iyisi 30 dakika tempolu yürüyüş

Güvenli spor için EKG tetkiki ile kalp ritminde bir problem olup olmadığına bakıyoruz. EKO yapılarak kalp kapakları ve kasılması kontrol ediliyor. EFOR ile kalp damarlarının fotoğrafını çekerek herhangi bir sorun olup olmadığına bakıyoruz. Şeker ve kolesterol düzeyinin uygunluğunu kan tetkikleri ile ortaya koyuyoruz. Bütün bu kontroller sonrasında kişi bilinçli ve güvenli spor yapabilir.